Infacol, wondermiddel of verkooptruc? door Teddy Roorda

Infacol, wondermiddel of verkooptruc? door Teddy Roorda

In veel van de gezinnen waar ik als lactatiekundige kom, kampen de ouders met het ontroostbaar huilen van hun baby. Ouders zoeken naar een oplossing om het huilen te stoppen. Vaak krijgen ze het advies (van huisarts, verloskundige, consultatiebureau of kraamzorg) om hun baby Infacol te geven. Maar wat is Infacol precies? En (hoe) werkt het?

Infacol is een effectief medisch hulpmiddel en helpt vastzittende lucht in de maag en darmen te bevrijden. Infacol wordt niet in het lichaam opgenomen, maar zorgt er voor dat de kleine gasbellen worden samengevoegd tot grote gasbellen die makkelijk door je baby als lucht kunnen worden afgevoerd. Infacol bevat simeticon (anti-flatulent) Het heeft een natuurlijke sinaasappelsmaak en bevat geen suiker, alcohol en kleurstoffen. Infacol is makkelijk toe te dienen dankzij de gebruiksvriendelijke plastic pipet. Bron: www.infacol.com

Dat klinkt goed zou je zeggen. Ware het niet dat diverse wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat Infacol niet werkt! Recent (okt. 2015) publiceerden JD Johnson  et al. een studie in  American Family Practicionors en zij concludeerden dat simeticon (Infacol dus) ineffectief is bij de behandeling van darmkrampen. Een oudere studie uit 1994 van Metcalf et al. concludeert dat infacol niet effectiever is in de behandeling dan een placebo.

Behalve dat het niet werkt, zijn er ook nog andere redenen om je baby geen Infacol te geven.
Ingredienten:
Simeticon 40 mg/ml  natriumsaccharine, hypromellose, sinaasappelsmaak, methyl hydroxybenzoate (E218), propyl hydroxybenzoate (E216), gezuiverd water.
Infacol bevat geen suiker, wel zoetstof en parabenen. Parabenen (E216 en E218) kunnen een allergische reactie veroorzaken.

Waarom wordt Infacol door zoveel zorgverleners geadviseerd aan ouders?
Ik denk dat er sprake is van een slimme en effectieve marketingstrategie. We willen allemaal graag een helpende hand bieden als ouders een probleem hebben dat ze zelf niet op kunnen lossen. En veel ouders hebben behoefte aan een middel. Ze willen iets kunnen doen voor hun huilende kind.

Maar wat dan wel?
Als Infacol niet werkt, wat kun je dan doen voor je huilende kind? Het is belangrijk om de oorzaak van het huilen te achterhalen een daar een oplossing voor te zoeken. Symptoombestrijding gaat de kern van het probleem helaas niet oplossen.

Edit: Sab Simplex bevat dezelfde werkzame stof en iets andere hulpmiddelen en een andere smaakstof. Bovenstaande geldt dus ook voor dit middel.

Meer blogs van Teddy Roorda